br. 336/2013

Dubrovnik, 04. prosinca 2013.

logo


Poštovana obitelji u župi sv. Križa u Gružu!


       Iduće godine, 26. i 27. travnja održati će se Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u našem gradu i biskupiji. Središnje misno slavlje biti će kao i kod papinog posjeta 2003. u našoj župi u luci Gruž. U pripremi ovoga događaja jako je važno da pokažemo zajedništvo i volju primiti mnoštvo mladih koji će doći. Nažalost, zbog praktičnih razloga, nemoguće mi je doći u svaki dom naše župe kako bih porazgovarao o tome sa svakim od Vas. Ovim pismom želim, makar i na ovaj način, doći u svaku obitelj naše župe, te Vas obavijestiti i potaknuti na velikodušnost i spremnost.

      Kao vaš župnik, kucam na vaša srca i na vrata vaših domova. Molim Vas (ukoliko to niste već učinili!), da otvorite svoje domove i ugostite mlade koji će nam doći sa svih strana naše domovine i iz drugih krajeva Europe i svijeta gdje žive Hrvati. Kao što su naši mladi već nekoliko godina bili ugošćeni po drugim biskupijama i gradovima od Splita, pa preko Zadra i Šibenika, do Varaždina, Osijeka i Siska, tako je došao red i na nas da iskažemo svoju ljubav i dobrodošlicu mladima koji će doći u naš grad.

      Po našim saznanjima u Dubrovnik bi moglo doći oko 35.000 mladih koji žele zajedno pjesmom, molitvom i zajedništvom slaviti Boga. Da bismo mogli smjestiti toliki broj mladih, sa 26. (subota) na 27. travnja (nedjelja) 2014., potrebni ste nam Vi. Mladima bi trebalo pružiti, ako je moguće ležaj, a ako ne, barem prostor na podu, a oni će donijeti vreću za spavanje. Bitno je da se imaju gdje otuširati, da im se pruži večera 26., doručak i ručak 27. travnja. Uz ovaj dopis dostavljamo Vam i Prijavnicu kojom možete prijaviti koliko biste mladih mogli primiti u svoj obiteljski dom. Prijavnicu možete dostaviti u samostan ili predati svećeniku za vrijeme blagoslova obitelji. Osim prijavnicom, prijavu smještaja možete izvršiti i telefonskim pozivom na Samostan sv. Križa broj tel. 418-118 svaki dan od 9-12 i od 16-19 sati ili poslije misa u sakristiji. Molimo Vas da nam prijave dostavite, ili telefonski javite do 6. siječnja 2014. Unaprijed se zahvaljujemo na vašoj spremnosti i suradnji za primanje i smještaj mladih. Uz želju da nam milosno vrijeme Došašća bude na korist kako bismo se pripravili za Božić, od srca Vas pozdravljam i želim svako dobro!


      U Gružu, na spomendan sv. Ivana Damaščanskog, crkvenog naučitelja,

 

 

Vaš župnik
fr. Mihael Mario Tolj, O.P.

Više...

 

Prigodom održavanja Opće skupštine Reda propovjednika u Trogiru provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić 12. srpnja 2013. uputio je pismo braći u Provinciji.

fraAntoGavric_s

Draga braćo,

U sklopu pripreme za proslave 800. obljetnice potvrde Reda naša Provincija domaćin je velikog događaja na razini cijeloga Reda. Opća skupština Reda (Capitulum generale) – najviše zakonodavno tijelo Reda – održat će se od 22. srpnja do 8. kolovoza 2013. u Trogiru, rodnome gradu prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića. Okupit će stotinjak dominikanaca iz čitavoga svijeta, sa svih kontinenata. To je najveći i najvažniji događaj za Provinciju ove godine, i ne samo ove godine! Povijesni je to događaj ne samo za nas, hrvatske dominikance, nego i za Hrvatsku, jer se Opća skupština u 800. godina povijesti Reda po prvi puta održava u Hrvatskoj. To će biti prvi veliki događaj nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Hrvatska i Trogir su već u središtu pozornosti našeg Reda. Pokrenut je i portal na četiri jezika, engleskom, francuskom, španjolskom i hrvatskom: http://trogir.op.org

Više...

 

bol_n

Nakon stanke od dvije godine, na veliku radost poslužitelja oltara upriličen je po treći put Susret ministranata Hrvatske dominikanske provincije u Samostanu sv. Marije Milosne u Bolu na Braču od 17. – 19. svibnja 2013. Sudjelovalo je 38 ministranata iz naših samostana i župa u Dubrovniku, Splitu i Bolu, dok se ministranti iz naših zagrebačkih i slovenskih samostana i župa ovaj put nisu prijavili. U pratnji ministranata bili su njihovi voditelji: fr. Petar Galić, fr. Mihael Mario Tolj i domaćin susreta fr. Damir Šokić.

Više...

 

josipovac_malaU petak 12. travnja 2013. članovi Mješovitog pjevačkog zbora župe sv. Križa u pratnji svoje voditeljice prof. Marije Brčić i župnika fr. Mihaela posjetili su Centar za rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama „Josipovac“ u Čelopecima. Centar pruža usluge stalnog, tjednog i privremenog smještaja odraslim osobama s mentalnom retardacijom, u okviru kojeg se pružaju usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka, prehrane, njege, brige o zdravlju, radnih aktivnosti, osposobljavanja u posebnim uvjetima, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije te organiziranog provođenja slobodnog vremena. U manjem opsegu u Centru za rehabilitaciju Josipovac obavljaju se u okviru radnih aktivnosti i druge djelatnosti kao što su: uzgoj presadnica povrtlarskih i cvjetnih kultura, te izrada keramičkih, parafinskih i dr. ukrasnih proizvoda za kućanstvo.Štićenici centra vrlo su se obradovali ovom posjetu, a osobito zajedničkom pjevanju.

Više...

 

U subotu, 16. ožujka 2013. odigrano je 1. Kolo KMNL Dubrovačkog dekanata. naslov_kmnl2013

U natjecanju sudjeluje osam momčadi župa: Sv. Mihajlo I-Lapad, Sv. Mihajlo II-Lapad, Sv. Petar-Boninovo, Sv. Andrija-Pile, Sv. Križ-Gruž, Sv. Marija Magdalena-Mandaljena, Sv. Obitelj- Nova Mokošica i Sv. Spas-Stara Mokošica.

U prvoj utakmici bili smo bolji od momčadi župe Mandaljena 3:1. Zgoditke za našu ekipu postigli su: Ante Ivanišević, Maro Čagalj i Tomislav Šoletić.

 Voditelj naše ekipe je Đani Daničić, a igrači su: Frano Palfi i Lovro Skaramuca (vratari), Ante Ivanišević (kapetan), Đani Daničić, Ante Daničić, Vlatko Bobanović, Maro Čagalj, Josip Tomičić, Krešimir Ćorak, Mateo Kljunak, Tomislav Duždević, Tomislav Šoletić, Maroje Celić, Niko Vlahušić, Ivo Vlahušić i Mateo Saulan.

Rezultate i više fotografija pogledajte u nastavku.

Više...

 

naslov_12032013

S obzirom da je apostolska stolica u Rimu ostala prazna nakon odreknuća pape Benedikta XVI. od službe rimskog biskupa, odlučili smo dati duhovnu potporu kardinalima u izboru novog petrovog nasljednika. Odmah smo se uključili u Biskupijsku molitvenu mrežu potpore kardinalima izbornicima koja se molila neprestano od početka konklava do izbora novog pape. Svatko je preuzimao na sebe obvezu molitve tijekom pola sata u određeno vrijeme tako da se pokrije cijeli dan. Članovi naše Molitvene zajednice „Dva Srca“ koji imaju na taj način organiziranu svakodnevnu molitvenu uru pruzeli su obvezu moliti na tu nakanu. Na taj su način organizatori biskupijske molitvene mreže  imali u startu pokrivenu svaku molitvenu uru.

Više...