ZborU subotu, 8. listopada 2011. u 7 sati ujutro ispred crkve sv. Križa članovi pjevačkog zbora i pojedini članovi njihovih obitelji krenuli su u pratnji župnika fr. Mihaela autobusom na izlet i hodočašće u Međugorje.

Više...

 

Susret_sv._Franje_i_sv._DominikaDanašnja svečanost u bogoslužju dominikanskog Reda izražava posebnu bratsku vezu između Male braće - Franjevaca i Braće propovjednika - Dominikanaca zbog srodnosti utemeljitelja obaju redova u njihovu povijesnom poslanju za izgradnju Crkve. Oni su - kako lijepo piše sv. Katarina Sijenska - "bili dva stupa svete Crkve: Franjo sa siromaštvom, koje je poglavito htio kao svoje, i Dominik sa znanjem". Slijedeći isti put, učimo se da budemo vjerni "učenici tako poniznih učitelja".

Više...

 

Sveti_arkaneliTri anđela koja se posebno spominju u Sveto­me pismu jesu sveti Mihael, sveti Gabriel i sveti Rafael. Moramo težiti saznati sve što možemo o ovim moćnim kneževima i dati sve od sebe da ih časti­mo, što možemo jednostavno činiti, a da preko­mjerno ne umnožimo naše molitve. Zauzvrat, za ljubav koju im pokazujemo možemo biti uvjereni da ćemo primiti obilne milosti.

 

Više...

 

Drinske_mucenice_2U nedjelju, 25. rujna u Sarajevu su proglašene blaženim Drinske mučenice. Tom prigodom Katolički tjednik objavio je u svoj broju od 25. rujna 2011. razgovor s don Antom Bakovićem koji se, između ostaloga, prisjetio te noći kada su sestre ubi­jene. Danas, 70 godina nakon tog događaja, don Anto živi i djeluje u Zagrebu, ali, kako i sam ističe, sjećanja na tu zimsku noć i dalje su vrlo snažna.

 

Više...

 

znak_krizaKardinal Joseph Ratzinger (kasnije papa Benedikt XVI.) jednom je napisao: "Najosnovnija kršćanska moli­tvena gesta i jest i uvijek će biti znak križa'

Znak križa je i najčešća kršćanska molitva sve od onoga dana kad je Crkva utemeljena. Sveti Pavao govori o križu u gotovo svim svojim novozavjetnim poslanica­ma: "A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim kri­žem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu" (Gal 6,14).

Više...

 

Naša župna zajednica započela je trodnevnu pripravu za svetkovinu Župe sv. Križa. Jučer je prvi dan trodnevlja predvodio o. Nikola Mioč OP. Drugi dan trodnevlja predvoditi će župnik o. Mihael Mario Tolj OP a treći dan trodnevlja predvoditi će o. Matijas Farkaš OP. Svaki dan trodnevlja započinje molitvom krunice u 18.30 sati i misom u 19 sati. Za vrijeme trodnevlja imate mogućnost za ispovijed od 18.30 sati.

Na samu svetkovinu župe prijepodnevne mise ćemo slaviti kao nedjeljom. Dakle, u 8, 10 i 11.30. Nakon svake prijepodnevne svete mise biti će čašćenje relikvije Svetog Križa.

Svečanu svetu misu u 18 sati predvoditi će mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup. Nakon mise slijedi tradicionalna procesija koja će završiti blagoslovom barki i plovila u gruškoj luci.