Razgovor s fr. Mihaelom Mariom Toljem

MMtolj

(preuzeto s web stranica Dubrovačke biskupije; Intervju vodio: Šime Zupčić)

 

Uoči nedjelje Dobrog pastira Crkva posebno moli za nova duhovna zvanja, ali i izražava zahvalnost svim onim muškarcima i ženama koji su „ostavili sve i pošli  za Kristom“ kao svećenici, redovnici i redovnice. Tom prigodom naš je sugovornik superior Samostana sv. Križa i župnik Župe sv. Križa u Gružu, dominikanac, mr. sc. fr. Mihael Mario Tolj.

 

Fr. Mihaele, uobičajeno pitanje svećenicima je: „Kako ste postali svećenik?“ Kod vas je to pitanje još zanimljivije jer niste imali uobičajen put prema svećeništvu, već ste završili studij na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu, postali dipl. inž. kemije, čekao vas je posao u Plivi, a onda odjednom zaokret: odlučili ste to odbaciti, ponovno sjesti u studentske klupe, upisati filozofsko teološki studij, te postati redovnik i svećenik. Zašto?

Više...

 

U nedjelju, 14. rujna, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, naša župa i samostan slave svetkovinu svoga naslovnika.

SvKriz2014

Svečanu misu u 18 sati u samostanskom klaustru predslavi fra Ljubo Kurtović OFM, župnik župe sv. Ilije u Veljacima. Nakon mise slijedi procesija sa svijećama koja završava u Gruškoj luci blagoslovom barki i brodova, molitvom za pomorce i ribare te molitvom za poginule branitelje. 

Tijekom dana mise u župnoj crkvi bit će u 8, 10 i u 11.30 sati, a nakon svake mise bit će čašćenje relikvije sv. Križa. Za proslavu ćemo se pripravljati trodnevnom duhovnom pripravom koja se sastoji od molitve krunice koja počinje svakog dana u 18.30 sati i misnog slavlja s propovijedi u 19 sati.

Prvoga dana trodnevnice u četvrtak, 11. rujna misu će predvoditi don Ivo Zečević SDB, župnik župe sv. Obitelji u Mokošici; drugog dana fra Ljudevit Lasta OFM, župnik Majkova i Slanog, a trećeg dana fra Stanko Dodig OFMCap, upravitelj Biskupijskog svetišta Gospe od milosrđa u Gospinom polju.


Plakat svetkovine možete preuzeti ovdje: Proslava Uzvišenja Svetog Križa 2014

Više...

 

U subotu, 10. svibnja pod misom u 18 sati
u samostanskom klaustru župe sv. Križa u Gružu,
 a uoči nedjelje Dobroga Pastira,

krizma1
dubrovački biskup mons. Mate Uzinić 
podijelio je sakrament Krizme
75-orici potvrđenika (38 djevojaka i 37 mladića).

Više...

 

      Ovogodišnji prvopričesnici, prvoj pričesti pristupiti će u nedjelju 18. svibnja u 9 sati.

Prva pricest

 

br. 336/2013

Dubrovnik, 04. prosinca 2013.

logo


Poštovana obitelji u župi sv. Križa u Gružu!


       Iduće godine, 26. i 27. travnja održati će se Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u našem gradu i biskupiji. Središnje misno slavlje biti će kao i kod papinog posjeta 2003. u našoj župi u luci Gruž. U pripremi ovoga događaja jako je važno da pokažemo zajedništvo i volju primiti mnoštvo mladih koji će doći. Nažalost, zbog praktičnih razloga, nemoguće mi je doći u svaki dom naše župe kako bih porazgovarao o tome sa svakim od Vas. Ovim pismom želim, makar i na ovaj način, doći u svaku obitelj naše župe, te Vas obavijestiti i potaknuti na velikodušnost i spremnost.

      Kao vaš župnik, kucam na vaša srca i na vrata vaših domova. Molim Vas (ukoliko to niste već učinili!), da otvorite svoje domove i ugostite mlade koji će nam doći sa svih strana naše domovine i iz drugih krajeva Europe i svijeta gdje žive Hrvati. Kao što su naši mladi već nekoliko godina bili ugošćeni po drugim biskupijama i gradovima od Splita, pa preko Zadra i Šibenika, do Varaždina, Osijeka i Siska, tako je došao red i na nas da iskažemo svoju ljubav i dobrodošlicu mladima koji će doći u naš grad.

      Po našim saznanjima u Dubrovnik bi moglo doći oko 35.000 mladih koji žele zajedno pjesmom, molitvom i zajedništvom slaviti Boga. Da bismo mogli smjestiti toliki broj mladih, sa 26. (subota) na 27. travnja (nedjelja) 2014., potrebni ste nam Vi. Mladima bi trebalo pružiti, ako je moguće ležaj, a ako ne, barem prostor na podu, a oni će donijeti vreću za spavanje. Bitno je da se imaju gdje otuširati, da im se pruži večera 26., doručak i ručak 27. travnja. Uz ovaj dopis dostavljamo Vam i Prijavnicu kojom možete prijaviti koliko biste mladih mogli primiti u svoj obiteljski dom. Prijavnicu možete dostaviti u samostan ili predati svećeniku za vrijeme blagoslova obitelji. Osim prijavnicom, prijavu smještaja možete izvršiti i telefonskim pozivom na Samostan sv. Križa broj tel. 418-118 svaki dan od 9-12 i od 16-19 sati ili poslije misa u sakristiji. Molimo Vas da nam prijave dostavite, ili telefonski javite do 6. siječnja 2014. Unaprijed se zahvaljujemo na vašoj spremnosti i suradnji za primanje i smještaj mladih. Uz želju da nam milosno vrijeme Došašća bude na korist kako bismo se pripravili za Božić, od srca Vas pozdravljam i želim svako dobro!


      U Gružu, na spomendan sv. Ivana Damaščanskog, crkvenog naučitelja,

 

 

Vaš župnik
fr. Mihael Mario Tolj, O.P.

Više...

 

Prigodom održavanja Opće skupštine Reda propovjednika u Trogiru provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić 12. srpnja 2013. uputio je pismo braći u Provinciji.

fraAntoGavric_s

Draga braćo,

U sklopu pripreme za proslave 800. obljetnice potvrde Reda naša Provincija domaćin je velikog događaja na razini cijeloga Reda. Opća skupština Reda (Capitulum generale) – najviše zakonodavno tijelo Reda – održat će se od 22. srpnja do 8. kolovoza 2013. u Trogiru, rodnome gradu prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića. Okupit će stotinjak dominikanaca iz čitavoga svijeta, sa svih kontinenata. To je najveći i najvažniji događaj za Provinciju ove godine, i ne samo ove godine! Povijesni je to događaj ne samo za nas, hrvatske dominikance, nego i za Hrvatsku, jer se Opća skupština u 800. godina povijesti Reda po prvi puta održava u Hrvatskoj. To će biti prvi veliki događaj nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Hrvatska i Trogir su već u središtu pozornosti našeg Reda. Pokrenut je i portal na četiri jezika, engleskom, francuskom, španjolskom i hrvatskom: http://trogir.op.org

Više...