17. studenoga - Spomen na fr. Dominika Barača i druge hrvatske dominikance žrtve totalitarnih ideologija 20. stoljeća

fr.dominik_baracDominik (Nedjeljko) Barač rođen je 14. srpnja 1912. u Slanome, u Dubrovačkom primorju. U Red propovjednika stupio je 1930. Svečane, doživotne zavjete položio je u Dubrovniku 30. rujna 1934. Studij filozofije i teologije započeo je u Dubrovniku (1931.-1934.), a nastavio u Walberbergu kraj Kölna, gdje je 25. srpnja 1936. zaređen za svećenika. Radnjom o socijalnoj filozofiji boljševizma postigao je lektorat. Licencijat postiže u Louvainu u Belgiji. Doktorirao je u Rimu 1942. o socijalnoj filozofiji boljševizma. Vrativši se u Hrvatsku, predaje na Dominikanskom filozofsko-teološkom učilištu u Dubrovniku.

 

  Fr. Dominik Barač

Više...

 

sprovod_OPIspraćaj i sprovod pokojnog fr. Ilije biti će u četvrtak, 27. rujna u 10.50 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Više...

 

fr._Ilija_Zrno_upni_vikar

Danas oko 17 sati u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu preminuo je fr. Ilija Zrno, član samostana Svetog Križa u Gružu. Fr. Ilija je rođen 8. listopada 1948. u Galečićima pokraj Šuice, općina Tomislavgrad.

Pučku školu pohađao je u Šuici (1955.-1963.), a zatim je školovanje nastavio u Dominikanskoj klasičnoj gimnaziji u Bolu na Braču, od 1963. do 1967. Jednostavne zavjete u Dominikanskom redu položio je u Zagrebu 18. siječnja 1970., a svečane tri godine kasnije.

Studij filozofije i teologije završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1974. u Zagrebu.

Nakon svećeničkog ređenja pastoralno je djelovao kao vjeroučitelj u Zagrebu (Volovčica, 1974.-77.), zatim dvije godine u Bolu na Braču (gdje je bio i učitelj dominikanskim sjemeništarcima), Splitu te kao župni vikar u župi sv. Križa u Gružu (Dubrovnik).

Prije dva tjedna hospitaliziran je u zagrebačkoj bolnici gdje je i preminuo.

 

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

 

Dim lights

 

Sveti_DominikSveti Dominik nije ostavio nikakve osobne spise iz kojih bismo danas mogli čitati o njemu, njegovom životu i djelovanju. Nije napisao nijednu knjigu niti je itko zabilježio njegove propovijedi. Od nekoliko njegovih pisama sačuvano je samo nekoliko ulomaka. Ipak, postoji mnoštvo tekstova koji su nastali po njegovu nadahnuću i karizmi, a koje su napisala njegova braća. Dominikov život poznajemo preko njegovih učenika ili prijatelja, i to isključivo po svjedočanstvima prigodom postupka za njegovo proglašenje svetim.

Više...

 

bozja-cestica“Prije svega, da razjasnimo. Ne možemo još definitivno reći da smo pronašli Higgsov bozon. Znamo da smo pronašli novu česticu koja se ponaša poput Higgsova bozona, ali to moramo još utvrditi s stopostotnom sigurnošću” – tako je otprilike fizičar Vuko Brigljević započeo razgovor za Bitno.net na temu otkrića Higgsova bozona ili, kako je mediji vole zvati, “Božje čestice”. Njegov znanstvenički oprez ipak je svojevrsna“profesionalna deformacija”, jer malo tko istinski sumnja da je pronađena nova čestica u ženevskom institutu CERN Higgsov bozon. Dr. Brigljević, inače numerarij u hrvatskom ogranku Opusa Dei, bio je vođom skupine hrvatskih znanstvenika s Instituta Ruđera Boškovića koji su sudjelovali u potrazi za famoznom česticom.

Više...