bozja-cestica“Prije svega, da razjasnimo. Ne možemo još definitivno reći da smo pronašli Higgsov bozon. Znamo da smo pronašli novu česticu koja se ponaša poput Higgsova bozona, ali to moramo još utvrditi s stopostotnom sigurnošću” – tako je otprilike fizičar Vuko Brigljević započeo razgovor za Bitno.net na temu otkrića Higgsova bozona ili, kako je mediji vole zvati, “Božje čestice”. Njegov znanstvenički oprez ipak je svojevrsna“profesionalna deformacija”, jer malo tko istinski sumnja da je pronađena nova čestica u ženevskom institutu CERN Higgsov bozon. Dr. Brigljević, inače numerarij u hrvatskom ogranku Opusa Dei, bio je vođom skupine hrvatskih znanstvenika s Instituta Ruđera Boškovića koji su sudjelovali u potrazi za famoznom česticom.

Više...

 

Dim lights

 

Isus_u_Nazaretu

U današnjem evanđelju slušamo o Isusovom drugom nastupu u Nazaretu, koji se vjerojatno zbio oko godinu dana nakon početka mesijanske djelatnosti. Kod prvog nastupa Isus se predstavio kao Duhom pomazani i poslani prorok kojemu Bog naređuje da donosi radosnu vijest siromasima. Isus je tada najavio da počinje nešto novo, nakon krštenja na Jordanu. Počeo je propovijedati nastup Kraljevstva Božjega i zvati ondašnje sljedbenike monoteističke religije na vjeru u evanđelje što ga on naviješta.

Više...

 

Klarise-iz-LermeIako je ovo župna stranica i iako smo mi koji vodimo župu članovi dominikanskog reda mislim da ništa ne priječi objaviti ovo, uistinu čudo koje je ostvarila sestra Veronika, klarisa. Članak je preuzet s portala Bitno.net čiju poveznicu možete naći na lijevoj strani mrežne stranice naše župe. O ovom čudu pročitajte (i pogledajte video) u daljnjem tekstu.

Više...

 

GavricNakon što je izabran za provincijala 2008. godine braća dominikanci i ovaj put su iskazali povjerenje fr. Anti Gavriću te ga ponovno izabrali za provincijala Hrvatske dominikanske provincije za sljedeće četiri godine. Detaljnije pročitajte na mrežnim stranicama Hrvatske dominikanske provincije. 

 

zh_15Članice našeg dječjeg zbora župe Svetog Križa okupile su se u subotu, 16. lipnja u 11.15 sati ispred crkve u Gružu. Voditeljica zbora, Marija Brčić prvo je trideset i jednu djevojčicu odvela u crkvu na kratku molitvu, a zatim su se svi u pratnji župnika, fr. Mihaela Marija Tolja i petero roditelja ukrcali u autobus i krenuli.

Više...