Sluzba_tame_grobPrva asocijacija na riječ 'tama' je nešto zlo, nešto loše... Istina, zlo je ono što se dogodilo s Gospodinom Isusom na Veliki petak. Umro je najveći Čovjek u povijesti čovječanstva. On koji je ljudima činio samo dobro. On koji nikada nije zla učinio niti mu usta prijevaru ili laž izustiše. On koji je za nas umro na križu. Otkupio je našu smrt svojom smrću.

S tim mislima sastali smo se jutros u župnoj crkvi kako bismo se kao zajednica pomolili uz Kristov grob.

Više...

 

vp3Okupljeni u ime Oca i Sina i Duha Svetoga sinoć smo kao župna zajednica na Veliki petak molili, slušali Božju riječ i razmišljali o smislu patnje koju je Krist Gospodin za nas podnio.

Više...

 

Uzmi_krizSvatko nosi na svojim ramenima poneki križ. Jedan je križ lakši, drugi teži. Nekima se pak težina križa jako povećava jer nose križ bez Krista na njemu. A odatle baš i razlika medu križevima: nositi samo križ ili nositi na križu i Krista.

Prihvati moj savjet i stavi Krista na svoj svagdanji križ, na onaj križ koji te neprekidno pritišće, koji ti dosađuje i izgriza i tijelo i zagorčuje dušu, na križ koji ti ne da živjeti spokojno i opušteno.

Više...

 

b2Prije nešto više od 2000 godina u noći u kojoj je Isus izdan poljupcem Jude Iškariotskoga dok je sa svojim učenicima bio u Maslinskom vrtu rekao je Petru i drugim apostolima neka mole i bdiju da ne padnu u napast. Nisu izdržali. Svi su pozaspali dok se se on u tjeskobi molio i znojio krvavim znojem.

Više...

 

vc3Večeras smo kao župna zajednica proslavili Misu Večere Gospodnje te ponovili geste i riječi koje je Isus učinio i izgovorio na Posljednjoj večeri. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fr. Mihael a u koncelebraciji su bili župni vikari fr. Ilija, koji je uputio prigodnu homiliju i fr. Matijas.

Više...

 

Ribari_ljudiJučer na misi posvete ulja koju je u Katedrali predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, u svojoj homiliji, govoreći o važnosti Velikog četvrtka, danu kada je Isus ustanovio sakramente euharistije i svetog reda, gotovo vapijućim glasom rekao je: 'Danas evo posvećujemo i ulje za ređenje svećenika a ni ove godine neće biti ređenja u našoj biskupiji'. Taj vapaj me duboko potresao i potaknuo na molitvu i na razmišljanje o daru koji je meni Bog dao time što me između svoga naroda izabrao za svećenika. Prije moga ređenja išao sam na duhovne vježbe. Za vrijeme duhovnih vježbi pročitao sam lijepu i poticajnu knjigu don Enza Boninsegne koja nosi naslov 'Svećeniče, tko si?'. Danas na 'dan svećenika' s vama dijelim odlomak iz ove knjige uz toplu preporuku da je pročitate.

Više...