vp3Okupljeni u ime Oca i Sina i Duha Svetoga sinoć smo kao župna zajednica na Veliki petak molili, slušali Božju riječ i razmišljali o smislu patnje koju je Krist Gospodin za nas podnio.

Više...

 

Uzmi_krizSvatko nosi na svojim ramenima poneki križ. Jedan je križ lakši, drugi teži. Nekima se pak težina križa jako povećava jer nose križ bez Krista na njemu. A odatle baš i razlika medu križevima: nositi samo križ ili nositi na križu i Krista.

Prihvati moj savjet i stavi Krista na svoj svagdanji križ, na onaj križ koji te neprekidno pritišće, koji ti dosađuje i izgriza i tijelo i zagorčuje dušu, na križ koji ti ne da živjeti spokojno i opušteno.

Više...

 

b2Prije nešto više od 2000 godina u noći u kojoj je Isus izdan poljupcem Jude Iškariotskoga dok je sa svojim učenicima bio u Maslinskom vrtu rekao je Petru i drugim apostolima neka mole i bdiju da ne padnu u napast. Nisu izdržali. Svi su pozaspali dok se se on u tjeskobi molio i znojio krvavim znojem.

Više...

 

vc3Večeras smo kao župna zajednica proslavili Misu Večere Gospodnje te ponovili geste i riječi koje je Isus učinio i izgovorio na Posljednjoj večeri. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fr. Mihael a u koncelebraciji su bili župni vikari fr. Ilija, koji je uputio prigodnu homiliju i fr. Matijas.

Više...

 

Ribari_ljudiJučer na misi posvete ulja koju je u Katedrali predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, u svojoj homiliji, govoreći o važnosti Velikog četvrtka, danu kada je Isus ustanovio sakramente euharistije i svetog reda, gotovo vapijućim glasom rekao je: 'Danas evo posvećujemo i ulje za ređenje svećenika a ni ove godine neće biti ređenja u našoj biskupiji'. Taj vapaj me duboko potresao i potaknuo na molitvu i na razmišljanje o daru koji je meni Bog dao time što me između svoga naroda izabrao za svećenika. Prije moga ređenja išao sam na duhovne vježbe. Za vrijeme duhovnih vježbi pročitao sam lijepu i poticajnu knjigu don Enza Boninsegne koja nosi naslov 'Svećeniče, tko si?'. Danas na 'dan svećenika' s vama dijelim odlomak iz ove knjige uz toplu preporuku da je pročitate.

Više...

 

Dim lights

Uspomeno smrti spasa premilog,

živi kruše što si život puka svog:

daj da sveđ' od tebe i moj živi duh,

dokraj žića budi najslađi mu kruh.

Isuse, kog sad mi krije veo taj,

žarku želju, molim, ti mi uslišaj:

daj da otkrito ti lice ugledam

i u slavi tvojoj blažen uživam.

Više...