blagoslov_2018

Blagoslivljat će oci dominikanci: 

     

fr. Mihael Mario Tolj, župnik;

fr. Pero Ćavar, župni vikar;

fr. Matijas Farkaš

fr. Nikola Noso

 

Blagoslov počinje jutrom od 9 sati i traje do kasno popodne. 

Molimo vjernike koji stanuju u zgradama da na dan blagoslova stave prezime na svoja vrata ukoliko ga nemaju. Hvala!

Više...

 

U nedjelju, 17. prosinca 2017. održani su izbori za 4 člana Župnog pastoralnog vijeća koja izabiru vjernici glasovanjem. Nakon provedenih izbora i prebrojanih glasova, Odbor za izbor ŽPV-a utvrdio je da su za 4 člana ŽPV-a izabrani:
glas2

  • Dživo Brčić             90 glasova
  • Ivan Ljubičić           79 glasova
  • Josip Tomičić          66 glasova
  • Anita Miljas            61 glas


 
 
 

Uz ovo četvero izabranih članova u ŽPV ulaze i predstavnici pojedinih skupina u župi:

  • Marija Brčić                predstavnica župnih zborova
  • Tomislav Marinović      predstavnik obiteljske zajednice
  • Ivan Raguž                 predstavnik skupine Mladih župe sv. Križa
  • Ana Žarak                  predstavnica Molitvene zajednice Dva Srca
  • Stjepan Pavlović         predstavnik crkve Gospe Nuncijate
  • Đorđina Saulan           predstavnica crkve sv. Nikole na Kantafigu

Ovih deset kandidata župnik će predložiti biskupu na potvrdu za članove novog ŽPV-a.

Više...

 

 U posljednju nedjelju n11u liturgijskoj godini na svetkovinu Krista Kralja, 26. studenoga 2017. pod misom u 11:30 sati, uvedena su nova četiri ministranata u službu poslužitelja oltara. To su: Borna Brčić, Ivan Obrovac, Dominik Vukoja i Daniel Žerovnik.

Nakon propovijedi, primanje novih kandidata u zbor ministranata župe sv. Križa zatražio je Nikola Hrtica, dekan ministranata. Nakon što su obećali da će svojim ponašanjem, pobožnošću i revnim služenjem, biti drugima primjer, te služiti oltaru Gospodnjem, župnik fr. Mihael Mario Tolj blagoslovio je njihova ministrantska odijela. Dok je dječji zbor pjevao pjesmu „Krist na žalu“, stariji ministranti pomogli su novima da odjenu svoje ministrantsko ruho. Potom su zauzeli svoja mjesta u svetištu i prvi put na misi ministrirali. Nakon mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje.

Više...

 

odluka

Prema Dekretu dubrovačkog biskupa odluka mons. Mate Uzinića,sve župe Dubrovačke biskupije trebaju osnovati Župna pastoralna vijeća (ŽPV) u skladu sa Pravilnikom Dubrovačke biskupije. Na čelu ŽPV-a je župnik, a u Vijeću su vjernici koji pomažu u organizaciji života župne zajednice. Članovi ŽPV-a predstavljaju sve vjernike i bitno sudjeluju u definiranju vjerskog života župe. Mandat članova vijeća traje 3 godine i ne prekida se promjenom župnika.

Župno pastoralno vijeće savjetuje i pomaže župnika u svim važnijim vjerskim i pastoralnim pitanjima župe. Potiče i omogućuje suodgovornost u sudjelovanju svih vjernika u pastoralnom radu u župi. Osobito je važna uloga ŽPV-a u pomaganju župniku oko donošenja važnih odluka za vjerski život župne zajednice. Svi vjernici koji bi htjeli biti dio ŽPV-a mogu se sami javiti župniku kako bi ih se predložilo među kandidate. Kandidate ŽPV-a određuje Odbor za izbor kojeg će imenovati župnik. Članovi se biraju glasovanjem ili kao predstavnici pojedinih vjerskih skupina u župi. Proces izbora župnih pastoralnih vijeća bit će predstavljen nakon svetih misa u nedjelju 10. prosinca 2017. Izbori će se održati u nedjelju 17. prosinca 2017. poslije svake svete mise.

 

zbor1

Dječji zbor Župe svetog Križa, pod vodstvom prof. Marije Brčić, sudjelovao je u subotu, 28. listopada na susretu dječjih zborova Dubrovačke biskupije u Crkvi svetog Jeronima u Slanom.

Djeca naše župe predstavila su se s "Laudare, benedicere, predicare" i "Danas ću pjevati Tebi", pjesmama koje su prvi put izvedene na ovakvoj smotri. Pored našeg zbora, koji okuplja dvadesetak djece u dobi od 5 do 16 godina, na susretu u Slanom, pjevali su: „Lapadski anđeli“ Župe svetog Mihajla Dubrovnik, „Dominik“ Župe svetog Josipa Vela Luka, „Nikolini“ Župe svetog Nikole Cavtat, „Lanterna“ Župe svetog Marka Korčula, „Stope“ Župe Svih Svetih Blato, te dječji zborovi Župe svetog Martina iz Žrnova, Župe svetog Vlaha iz Janjine, Župe Velike Gospe iz Rožata i Župe svetog Petra Boninovo.

zbor2

Pjevačkom dijelu susreta prethodila je sveta misa, koju je predvodio biskup mons. Mate Uzinić, a koncelebrirali su župnik Župe svetog Petra don Ante Burić i naš župnik fr. Mihael Mario Tolj.
Susret, koji je organiziralo Vijeće za kulturu i znanost  Dubrovačke biskupije, nastavljen je zajedničkim ručkom, pjesmom i igrama u vrtu Franjevačkog samostana u Slanom. U sjećanje na ovo okupljanje, biskup Uzinić predstavnicima svih zborova uručio je uspomenu. Čast preuzeti uspomenu za zbor Župe svetog Križa pripala je Ivanu, jedinom dječaku u zboru.

zbor3 ;   zbor4

 

Nastup dječjeg zbora Župe svetog Križa možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=GOctEiGHDdo&feature=share

 
received_10203676320544467

U nedjelju, 17. rujna, župna zajednica i dominikanski samostan u Gružu proslavili su svog naslovnika svetkovinu Uzvišenja sv. Križa. Središnje misno slavlje u samostanskom klaustru predvodio je fr. Slavko Slišković OP, provincijal Hrvatske dominikanske provincije. U koncelebraciji su bili dekan gradskog dekanata Dubrovnik 1 don Ante Burić, župnik župe Svetog Križa fr. Mihael Mario Tolj i drugi svećenici. Iako je prijetila kiša koja je u nekoliko navrata padala tijekom dana, slavlje se moglo nesmetano odvijati.

Provincijal je u svojoj propovijedi osvijetlio otajstvo križa, kako onog Kristovog, tako i onog u životu svakog vjernika. „Prvo čitanje iz Knjige Brojeva opisuje Izraelce koji lutaju pustinjom i koje su na tom putu ujedale zmije. Tko bi pogledao u brončanu zmiju podignutu na stup, koju je Bog Mojsiju naredio postaviti, ozdravio bi. Ta slika nam govori da je grijeh zmija koja nas ujeda na proputovanju ovim svijetom. I da bi ozdravili potrebno je u svjetlu križa Kristova pogledati grijeh. Bez suočavanja s grijesima koje smo počinili, nema izlječenja. Samo tako možemo upoznati istinu i istina će nas osloboditi“, poručio je provincijal.received_10203676320504466

Nakon mise župnik Tolj je najprije srdačno zahvalio propovjedniku na razmišljanju o križu koje je podijelio s okupljenim vjernicima, potom župnom pastoralnom vijeću, ministrantima i mladima koji su pomagali u organizaciji, časnim sestrama i posebice Mješovitom pjevačkom župnom zboru koji je vodio liturgijsko pjevanje pod ravnanjem prof. Marije Brčić.

Misno slavlje zaključeno je procesijom s velikim križem: obalom Stjepana Radića, uokolo parka Luja Šoletića, pa sve do lučkog pristaništa.

received_10203676320664470

 
U procesiji se pjevalo i molila slavna otajstva krunice, a vjernici su nosili upaljene svijeće. Blagoslovivši barke i brodove u gruškoj luci, provincijal je uputio molitvu za pomorce, ribare i poginule branitelje, a potom u znak pijeteta položio vijenac u more.

Na kraju je zbor otpjevao pjesmu „Bože čuvaj Hrvatsku“. Druženje vjernika se nastavilo u klaustru i vjeronaučnoj dvorani gdje je bilo ponuđeno osvježenje i kolači.