Podijeli

Fotorobot_-_sv._PavaoOvaj fotorobot izradili su stručnjaci kriminalističke policije pokrajine Nordrhein-Westfalen u Njemačkoj. Jedan od mnogih fotorobota koje rade svakodnevno. Međutim, postoji ipak jedna razlika: za čovjekom sa ove slike neće biti raspisana tjeralica. To je fotorobot sv. Pavla, apostola iz Tarza. Tako bi on trebao izgledati prema povijesnim izvorima. 


Kako je došlo do izrade tog fotorobota?


Književnik i povjesničar Michael Hesemann iz Düssseldorfa početkom ove godine obratio se spomenutom kriminalističkom uredu s posebnom molbom da mu izrade fotorobot sv. Pavla. Tu sliku htio je objaviti u svojoj novoj knjizi "Pavao iz Tarza, arheolozi tragovima apostola naroda", koju je planirao izdati u povodu proglašenja Pavlove godine. Kriminalisti su napravili fotorobot i knjiga je pravovremeno izdana. (Podaci preuzeti sa stranici http://www.paulusjahr.info/

                                                                            FreskaFreska_2Mozaik

                                                                           Freska_3Freska_4Paulus

Predlošci na temelju kojih je rekonstruirano lice sv. Pavla bili su ranokršćanska ikonografija i najraniji crteži apostola naroda u katakombama Rima i Sirakuze i u Pavlovoj špilji u Efezu kao i jedna ikona koja se od najranijih vremena nalazi u papinskoj riznici, sada u muzeju. Svi ti crteži su nevjerojatno slični i ujednačeni, što ukazuje na to da su rađeni prema jedinstvenoj praslici, nastaloj još za Pavlova života. Najraniji pismeni izvještaj izgleda sv. Pavla potječe iz apokrifnih Pavlovih djela koja su nastala koncem 2. st.: " ...čovjek malog stasa, ćelave glave i krivih nogu, plemenitog držanja, sraslih obrva i malo isturenog nosa, prijaznog lica..."

To je bio sv. Pavao: čovjek malog stasa ali velikog duha, srca i vjere.