Podijeli

048U subotu, 21. svibnja 2011. oko 8 sati ispred župne crkve sv. Križa u Gružu, skupina od 40-ak vjernika, pretežno članova Molitvene zajednice „Dva Srca“, predvođena župnikom fr. Mihaelom, krenula je autobusom u Orebić. Učinjena je manja pauza od dvadesetak minuta u mjestu Janjina i uglavnom uz molitvu i pjesmu stigli smo u selo Jurjevići nadomak Orebića u 10:30 sati odakle je započelo naše hodočašćenje.


U užem području Orebića nalaze se četiri velike crkve i sve su posvećene Gospi: župna crkva Pomoćnice kršćana, nekadašnja župna crkva Gospe od Karmena, franjevačka samostanska crkva Velike Gospe i crkva Gospe Luncijate. Mi smo pohodili prve tri navedene. Da bi to postigli prepješačili smo oko 8 km uglavnom šumskim putem zaobilazeći u širokom luku samo mjesto Orebić ispod brda sv. Ilije i tako sve do Karmena i Podgorja.

Za to vrijeme obavljali smo pobožnost Puta svjetla (Via lucis) u kojoj se hodeći putem na 14 postaja razmatraju različita ukazanja u kojima je Isus – od Uskrsnuća do Uzašašća – očitovao svoju slavu učenicima u iščekivanju obećanog Duha, učvrstio njihovu vjeru i završio pouke o Kraljevstvu. Ova pobožnost vazmenoga vremena pomaže da se vjernici prisjećaju središnjega događaja vjere – Kristova uskrsnuća – i svoga stanja kao učenika koji su u krštenju, vazmenome sakramentu, prešli iz tame grijeha u svjetlo milosti.

Usput smo obišli i crkvu sv. Jurja u Podvlaštici s grobljem i kapelu sv. Ante Padovanskoga u Stankovićima i pred njima izmolili drugu odnosno treću postaju Puta svjetla. U selu Ruskovići kod izvora vode napravili smo malu pauzu, osvježili se i napunili svoje ispražnjenee boce. Pred crkvu Gospe karmelske u Karmenu stigli smo oko 13 sati, odmorili se u hladovini stoljetnih čempresa i pripremili za sv. misnu žrtvu u 13:30, koju je predvodio fr. Mihael uz asistenciju gruškog ministranta Boža Vodopije.

Poslije mise u čast bl. Djevice Marije u crkvi Gospe od Karmena, napravili smo piknik u crkvenom dvorištu te uz međusobno druženje i blagovanje onoga što smo ponijeli sa sobom uživali u ovom prelijepom krajoliku, zajedništvu i danu što ga učini Gospodin. Oko 15:45 krenuli smo prema samostanskoj crkvi Velike Gospe koja je udaljena kojih dvadesetak minuta hoda. Razgledali smo samostanski muzej i crkvu pomolivši se kod oltara Gospe od Anđela. Zatim smo nastavili naš put spuštajući se iz Podgorja prema Orebiću, te šetnicom uz morsku obalu stigli do krajnjeg odredišta današnjeg hodočašća: župne crkve Pomoćnice kršćana. U njoj nas je pozdravio orebićki župnik don Marko Stanić koji je upravo imao probu s prvopričesnicima za sutrašnju njihovu Prvu pričest. Izmolivši lauretanske litanije, spustili smo se do orebićkog mula i opustili uz kavu na terasi restorana HTP Orebić. U 18:30 krenuli smo autobusom prema Dubrovniku i sretno stigli u 20:15. Hodočasnici su bili prezadovoljni poduzetim hodočašćem i izrazili želju da se ponovi i iduće godine.