Podijeli

P1010355_1280x768U nedjelju, 29. svibnja, 41 dijete naše župe po prvi je put pristupilo sakramentu euharistije. Za taj sakrament oni su se dugo pripremali i u školi i u župi. Ovoj velikoj svečanosti prethodio je sakrament pomirenja kojem su kandidati za prvu pričest i njihovi roditelji pristupili u subotu.


Vidljiva je bila trema prvopričesnika prije svete ispovijedi za koju su se oni jako dobro pripremili. Isto tako je bilo vidljivo i olakšanje i radost koju su doživjeli nakon ispovijedi.Sama svečanost prve svete pričesti protekla je dostojanstveno i svečano. Prvopričesnici su u procesiji, s bijelim ružama u rukama iz crkve ušli u klaustar samostana. Nakon znamenovanja križem lijepom recitacijom uveli su nas u ovo svečano slavlje prvopričesnici Barbara Janičić, Nikola Hrtica i Magdalena Djaković. Prvo čitanje iz Djela apostolskih pročitao je prvopričesnik Dživo Baule, psalam je otpjevala prvopričesnica Dorotea Dragojević. Drugo čitanje iz Prve Petrove poslanice pročitao je gospodin Mato Bilić, otac prvopričesnika Ivia Bilića. Nakon župnikove propovijedi prvopričesnici su obnovili svoja krsna obećanja i prinijeli su misne darove: hostije, vino i vodu, Bibliju, uspomene na prvu pričest i veliko srce s Isusovom slikom i malim srcima na kojima su bila ispisana imena prvopričesnika. Uz prinos darova izrekli su i svoje molitve.

Sklopljenih ruku i vidljivom velikom radošću, prvopričesnici su dočekali najsvečaniji trenutak svete mise te su jedan po jedan pristupali oltaru i primali Isusa u svoje srce. To je bio vrhunac ove svečanosti - trenutak koji se pamti cijeloga života. Za vrijeme pričesti pjesmu 'K'o košuta' pjevale su prvopričesnice Mia Aleksić, Lucija Banić i Marija Majić.

Nakon svete pričesti prvopričesnici Roko Miljas i Katarina Bogdanović izrecitirali su zahvalu dragom Bogu na neizmjernom daru koji su primili. Kao sjećanje na ovaj veliki dan prvopričesnici su dobili male molitvenike i uspomene. Uz zajedničko slikanje završilo je ovo veliko svečano slavlje za našu župu.