Podijeli

RedenjeFr. Matijas Farkaš je zaređen u petak, 10. lipnja na blagdan blaženog Ivana kardinala Dominicija, dominikanca i dubrovačkog nadbiskupa, u crkvi Sv. Križa u Gružu za svećenika Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije. Zareditelj je bio dubrovački biskup Mate Uzinić kojemu je to bilo prvo svećeničko ređenje u ulozi biskupa zareditelja. U koncelebraciji su bila 24 svećenika. Među njima provinicijal Hrvatske dominkanske provincije fr. Anto Gavrić, dekan Gradskog dekanata don Ivica Pervan i župnik Župe sv. Križa fr. Mihael Mario Tolj.   

Fr. Matijasovo ređenje bilo je prvo ređenje u Župi sv. Križa nakon savezničkog bombardiranja crkve 1943. godine. Riječi dobrodošlice okupljenima posebice ređenikovoj majci Matildi uputio je župnik župe sv. Križa fr. Mihael Mario Tolj. Provincijal Hrvatske dominikanske provincije, fr. Anto Gavrić predstavio je kandidata te prema obredu zatražio njegovo ređenje. 
Govoreći o poruci misnih čitanja biskup Uzinić je istaknuo da Isus naziva prijateljima svoje učenike što uključuje i sve koji će na njihovu riječ povjerovati. Osobito mjesto među njima zauzimaju oni koji će biti njegovi proroci među ljudima. U propovijedi je mons. Uzinić istaknuo i vrijednost odaziva na Božji poziv. Spomenuo je i kako Dubrovačka biskupija ove godine nema ređenika na njezin naslov, a već ima četiri svećenika manje za pastoral u sljedećoj godini. Istaknuo je i činjenicu kako desetljećima u ovoj biskupiji mladići nisu spremni odgovoriti na Božji poziv premda se radi o sredini koja traži Božju potporu, ali nije za to spremna dati svoje sinove nego čeka tuđe. I to je tragedija ove biskupije. Nikada se nije bilo lako odazvati Božjem pozivu, pa ni u vrijeme dubrovačkog nadbiskupa Ivana Dominicija koji je rođen 1356. godine u Firenci. Odgajala ga je majka Paula, udovica, a kada je Ivan s četrnaest godina izrazio želju da bude svećenik ona se tome žestoko protivila. Ivana je dvije godine kasnije otišao u samostan bez njezina znanja. U samostanu se morao suočiti s još jednim problemom, a to je bilo njegovo mucanje. Uspio ga je savladati i postao je poznati propovjednik. Tako je on i danas primjer kako se u svom pozivu treba razvijati. Biskup Uzinić je kazao kako problem krize zvanja neće riješiti nitko drugi nego sami svećenici svojim primjerom. Za bl. Dominicija spomenuo je kako je probudio toliko redovničkih zvanja da su ga zvali zavodnikom mladića i djevojaka, za Boga. 
Čestitajući novom svećeniku biskup i provincijal izrazili su želju za što boljom suradnjom na dobrobit vjernika Dubrovačke biskupije. 
Fr. Matijas Lovro Farkaš rođen je 27. srpnja 1981. godine u Bugojnu, župa svetog Ante, Vrhbosanska nadbiskupija, gdje je primio sakramente kršćanske inicijacije. Osnovnu školu do trećeg razreda pohađao je u Bugojnu, a zatim, zbog ratnih neprilika, u Zagrebu i Njemačkoj. Godine 1998. sa svojom obitelji vratio se u Bugojno gdje je završio Srednju elektrotehničku školu. Nakon završene srednje škole stupio je u postulaturu Dominikanskog reda 2001. godine u Zagrebu. Iste godine je započeo studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 2002. započeo novicijat u Dubrovniku gdje je 2003. položio prve zavjete. Nakon novicijata nastavio je studij u Zagrebu. Doživotne zavjete u Dominikanskom redu položio je 7. lipnja 2007. godine. U studenome 2009. diplomirao je na KBF-u u Zagrebu. Za đakona je zaređen 3. kolovoza u Župi bl. Augustina Kažotića na blagdan župe. Đakonsku praksu tijekom prošle godine obavljao je u župi sv. Križa u Dubrovniku gdje je i zaređen za svećenika. U ovoj velikoj radosti sudjelovali su i župljani Župe sv. Križa svojim darovima u kolačima, sokovima ali i duhovno jer je župna zejednica za fr. Matijasa molila devetnicu. Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem je uljepšao Zbor župe Sv. Križa pod vodstvom gđe. Marije Brčić. Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je druženje uz pjesmu i okrjepu. Zahvalni Bogu na daru još jednog svećenika molimo Gospodara žetve da i iz naše župne zajednice izabere i pošalje radnika na njivi Godpodnjoj.    

Dim lights

Video zapis propovijedi mons. Uzinića

Dim lights