Podijeli

DSC05872_1600x1200U subotu, 18. lipnja u 18.30 sati mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup predvodio je svečano euharistijsko slavlje pod kojim je krizmao 56 djevojaka i mladića koji su se  od rujna prošle godine pod vodstvom župnika fr. Mihaela Marija Tolja pripremali za primanje sakramenta Potvrde 

U koncelebraciji su uz fr. Mihaela bili don Marin Lučić, biskupov tajnik i fr. Matijas Farkaš. Pjevanje pod svetom misom predvodio je Zbor župe Sv. Križa pod vodstvom gđe. Marije Brčić. Iz župne crkve krenula je procesija u kojoj je nošeno krizmeno ulje kojim su potvrđenici pomazani. Krizmeno ulje nosio je Josip Tomičić, ovogodišnji krizmanik i dekan ministranata Župe sv. Križa. Na početku slavlja u ime potvrđenika biskupa su pozdravili Matej Metković i Iris Vuletić uručivši mu buket cvijeća. U svojoj propovijedi biskup Mate naglasio je kako mu je želja da će potvrđenici nakon što prime puninu Duha Svetoga nastaviti živjeti u Crkvi unatoč tome što nas okolina, drugi ljudi ne potiču na založeniji život u Crkvi. Također je rekao da danas nije lako tako živjeti iz istih razloga ali primajući sedam darova Duha Svetoga biti će osnaženi i ohrabreni u tome, ako oni to žele. Zaželio im je da se ohrabre i da sada kao zreli kršćani kroče hrabro i odogovorno dalje kroz život uključeni u život svoje župne zajednice i Crkve uopće. Zaključujući propovijed biskup je iznio nekoliko negativnih primjera o tome što potvrđenici misle o sakramentu Potvrde. Ali i nekoliko pozitivnih kojima je želio pokazati da još uvijek ima mladih kojima nije stalo samo da materijalnih darova nego da uistinu shvaćaju koga primaju te da žele živjeti onako kako se Bogu sviđa.

Nakon biskupove propovijedi uslijedila je obnova krsnih obećanja te podjela sakramenta Potvrde. Biskup je želio da se za vrijeme podjele Potvrde ništa ne svira nego da se čuje što on i potvrđenici govore za vrijeme obreda podjele Potvrde tako da je bilo zanimljivo slušati verbalnu komunikaciju između biskupa i potvrđnika što je nazočne povremeno poticalo na smijeh. Neke od biskupovih rečenica koje je uputio potvrđenicima dok su mu pristupali bile su: 'Ne boj se, ja ne grizem'; 'Zar me se bojiš?'; 'Nasmiješi se!'; 'Gdje su ti oči', jer neki nisu gledali biskupa u oči za vrijeme razgovora; 'Uh, jesi oštar', zato što je jedan od potvrđenika imao kosu učvršćenu gelom. Nakon podjele sakramenta Potvrde Sveta misa se nastavila uobičajenim slijedom, Euharistijskom službom.

Na kraju je župnik zahvalio biskupu što je treći put gost u našoj župi jer je u petak, 10. lipnja fr. Matijasu podjelio sakrament Svetog reda, zatim se u utorak, 14. lipnja susreo s kandidatima za Potvrdu, njihovim roditeljima i kumovima i sada na podjeli sakramenta Potvrde. Na to je biskup zahvalio na lijepom prijemu kad god je bio kod nas te dodao kako se u našoj župi već osjeća kao kod kuće.

Nakon Svete mise napravljena ja zajednička fotografija a nakon što se presvukao biskup se vratio u klaustar među potvrđenike jer se želio slikati pojedinačno sa svakim potvrđenikom.