Podijeli

KomaracBez obzira gdje se čovjek rodio, njemu je njegov rodni kraj naj­ljepši. Oni koji su rođeni u pla­nini, obožavaju čisti zrak, zele­nilo, šumu, uspinjanje po vrhuncima. Oni koji su rođeni na kame­nu, srcu im je prirastao krš; njegova bjeli­na, čvrstoća ih opija, privlači, izaziva. Oni koji su rođeni uz more, obožavaju plavet­nilo, širinu, bezgraničnost koju more nudi. Onima koji su rođeni u ravnici u dušu se urežu plodna polja, šumarci, salaši, konji i ostale domaće životinje. Svaki kraj nosi svoju ljepotu. A vjerujem da svatko u svom kraju nađe nešto što bi volio promijeniti ili što mu se baš ne sviđa previše. Neki bi rekli da je Bog namjerno svakom kraju i svakoj osobi dao „trn u tijelu" da ga malo „bocka".

 

„Organizirani napadi" komaraca

 

Nisam jedini koji je rođen u ravnici, a koji bi neke stvari u dragoj Posavini promijenio, samo kad bih mogao, da nas više ne „bockaju". A riječ je o životinj­icama koje stvarno „bockaju" - o komar­cima (koji su kukci, al' su dosadni kao „ži­votinje"). Vjerujem da su svi imali isku­stvo „bliskih susreta" s njima. Kad noću počnu zujati (i to namjerno) baš oko uha, umjesto da izaberu bilo koji dio tijela, napiju se krvi i odlete. Ali ne! Oni baš oko ušiju. No, oni koji žive u ravnici, uz rijeke i uz riječne rukavce, svjedoci su da je to pošast od koje čovjek poludi. Posebno u ljetnim mjesecima. Kud s jedne strane „zvizdan" upekne, tud s druge strane ova napast. Kad bi čovjek htio malo sjesti vani u večernjim satima i odmoriti se od spari­ne, tada krene „organizirani napad" komaraca. Oni koji žive, recimo uz Savu ili Dunav, znaju o čemu govorim. Ponek­ad imam dojam da čovjeku ne bi pomo­glo da ima i deset ruku da ih sve poubija. (U zadnje vrijeme pokušavaju s prašenjem - malo pomogne, ali ih se opet nađe. No, ovo ljeto ih nema previše - Bogu hvala. Nisam mogao doći sebi kad sam navečer sjedio vani, a oni ne napadaju. Neki vjeruju da ih je pobio mraz kojeg je bilo u petom mjesecu. Što god bio razlog, neizmjerno mi je drago. Bog to puno uč­inkovitije riješi, nego bilo koje prašenje.)

 

Ne voli ih ni Sveto pismo, izgleda

 

Al' ne samo da ih ne volim ja, a vjeru­jem ni velika većina čitatelja, nego ih, čini se, ne voli ni Sveto pismo. Barem kad se pogleda brojka koliko ih se puta spominje u Bibliji. Vjerovali ili ne, Novi zavjet koma­rce spominje samo jednom. I to Mt 23,24. A ni sa Starim zavjetom nije puno bolje. U SZ se spominju samo osam puta (Izl 8,12- 14 - kad se govori o deset „egipatskih zala”; Ps 105, 31; Iz 51, 6; Mudr 19,10). Ova “napast” se na hebrejskom zove “ken”. A za riječ “ken” biblijski hebrejski rječnik (kojeg imam na njemačkom i engleskom) donosi značenje Mücke" na njemačkom (što znači „muši­ca"; „komarac") te „gnat" na engleskom (što znači „komarac", „mušica"). Dakle, kod Nijemaca je prvo značenje „mušica", a kod Engleza „komarac". Čemu ovo naglašavanje? Pa zbog toga što nije sto posto sigurno, o čemu je riječ kad SZ govori o „kenu". Neki ovu riječ čak pre­vode i sa „uš", tj. mali insekt bez krila.

 

II' mušica je il komarac?

 

Ken" je leteći dvokrilni kukac iz roda Culex, kojem pripada i naš „pravi" koma­rac. A budući da je riječ o kukcu iz roda Culex onda se ova riječ prevodi i s „muši­ca". Tako Franjevačka Biblija (čiji su prevo­ditelji fra Silvije Grubišić i fra Gracijan Raspudić), riječ „ken" prevodi s „mušice", a ne „komarci" (dok kod Mt 23,24 koristi izraz „komarac" koji se na grčkom jeziku zove „konops"). Ovi napasnici su se obo­rili na Egipćane i to bez najave (prilikom prva dva zla Mojsije je otišao i faraonu najavio početak zala, a onda je samo zamahnuo štapom i udario po zemlji te se roj „napasnika" pojavio). Neki kažu da je bilo riječ o vrsti komaraca iz roda sciniphes - komaraca koji su jedva vidljivi, ali uzro­kuju bolnu svrab kože.

Iako je teško sa stopostotnom sigurno­šću reći što znači hebrejska riječ „ken", svakako je riječ o napasti i zlu koje je pogodilo Egipćane. Rekao bi naš svijet: „Sigurno nije bilo bez vraga!" Ja se jedino mogu nadati i moliti Boga da bude više godina poput ove kad u ljetnim danima nema previše ovih „zločinaca".

 

Tekstovi za čitanje: Izr 8; Ps 105; Iz 51; Mudr 19; Mt 23

 

Piše: Dr. Darko Tomašević

Izvor: Katolički tjednik