Podijeli

n12Župa sv. Križa svetkovinu Navještenja Gospodnjeg tradicionalno svečano slavi u filijalnoj crkvi Navještenja Gospodnjeg na Nuncijati. Na svetoj Misi su uz mještane sudjelovali brojni hodočasnici iz cijeloga Grada koje nije spriječilo da se upute na ovo malo hodočašće činjenica da se crkva nalazi na brdu ponad Gruža. Smisao hodočašća i jest podnijeti barem malu žrtvu kao zahvalu za divna djela koja nam je Bog učinio po nazaretskoj Djevici.

Ovogodišnje svečano euharistijsko slavlje u 16 sati predvodio je fr. Matijas, župni vikar. U prigodnoj homiliji je s hodočasnicima razmišljao o trima rečenicama koje je arkanđeo Gabrijel uputio Djevici Mariji: 'Raduj se, milosti puna': Anđeo potvrđuje radost i veselje kojim proroci navješćuju Kćeri sionskoj odnosno Izraelskom narodu Mesijin dolazak. Ali sada taj pozdrav znači više nego prijašnja obećanja, jer označuje ispunjenje – Mesijin dolazak po novoj Kćeri Sionskoj, Djevici Mariji. 'Gospodin s tobom': to za Mariju znači prisutnost stanovanja Boga utjelovljenoga u njezinom tijelu. S njom će Bog biti bliskije i čvršće povezan nego s ikojim drugim stvorom. 'Ne boj se Marijo! Ta našla si milost u Boga.': Gabrijel hrabri Mariju jer želi od nje odagnati svaki strah s obzirom da uskoro mora u potpunom miru donijeti 'najvažniju odluku' za svoj život i za život čovječanstva.

Na kraju svete Mise župnik je čestitao mještanima svetkovinu Blagovijesti. Zahvalio se svima koji su se pobrinuli oko priprave slavlja te im obratio pozornost na radove koji su izvršeni u unutrašnjosti crkve. Pri tome se posebno zahvalio gosparu Stijepu Pavloviću oko brige za uređenje i popravke i gosparu Ivu Vuletiću koji je izvršio popravke bez materijalne naknade. Od srca im hvala! 

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti pjevački zbor župe Sv. Križa pod vodstvom gospođe Đorđine Saulan.