Podijeli

vc3Večeras smo kao župna zajednica proslavili Misu Večere Gospodnje te ponovili geste i riječi koje je Isus učinio i izgovorio na Posljednjoj večeri. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fr. Mihael a u koncelebraciji su bili župni vikari fr. Ilija, koji je uputio prigodnu homiliju i fr. Matijas.

Večeras smo bili pozvani Gospodinovu stolu, baš kao što je on nekada pozvao svoje apostole. Za vrijeme te večere Isus je izgovorio veliku zahvalnu molitvu vazmene večere: Nema zajedništva bez zahvaljivanja Bogu, bez iskazivanja hvale njemu, stvoritelju i spasitelju. 

Tog je dana Isus više puta uputio svojim apostolima ove riječi: 'Ljubite jedan drugoga kao što sam ja vas ljubio'. Nema zajedništva s Kristom ako kršćanska zajednica nije prisno povezana u služenju svim ljudima. 

Ove je večeri Isus ustanovio sakrament svoga tijela i svoje krvi. To je oporuka koju nam je ostavio uoči svoje smrti. Euharistijom koju smo proslavili spomenuli smo se svega što je Isus za nas učinio: njegovog života, smrti i uskrsnuća.

Ova večer nas potiče da od sebe odstranimo sve što unosi podvojenost, da budemo ponizni. Čin ponioznosti učinio je i župnik fr. Mihael opravši i poljubivši noge dvanaestorici muškaraca naše župe ponovivši Isusovu gestu s Posljednje večere. Isus nas ove noći posebno poziva da se međusobno ljubimo onako kako nas je on to naučio jer nas je ljubio do kraja, do smrti na križu.