Podijeli

vp3Okupljeni u ime Oca i Sina i Duha Svetoga sinoć smo kao župna zajednica na Veliki petak molili, slušali Božju riječ i razmišljali o smislu patnje koju je Krist Gospodin za nas podnio.

Župni zbor pod vodstvom gđe. Marije Brčić predvodio je liturgijsko pjevanje i pjevanje Muke Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu. Obrede Velikog petka predvodio je fr. Mihael Mario uz pomoć župnih vikara fr. Ilije i fr. Matijasa koji je uputio kratku prigodnu homiliju u kojoj je rekao kako neki danas misle da bi Kristov nauk bolje uspijevao u današnjem svijetu, koji je okrenut prema ovozemnosti, dobitku i užitku, ako bi se stavio naglasak samo na uskrsnuće i na radost slave budućega života. No, do uskrsnuća jedini je put slijediti Krista raspetoga. Bez križa nema spasenja!

Nakon homilije uslijedila je Sveopća molitva u kojoj smo molili za sve ljude.

Drugi dio bogoslužja Velikog petka je klanjanje križu. Klanjanje križu i ljubljenje križa znak je susjećanja s Kristovom patnjom ali i i znak iskrene ljubavi i zahvale jer nas je ljubio do smrti na križu, jer je otkupio našu smrt. Taj poljubac je iskren za razliku od Judinog izdajničkog poljupca.

Bogoslužje Velikog petka završilo je pričešću a nakon Popričesne molitve razišli smo se u šutnji dok su mnogi ostali u tišini u blizini Kristova groba.