Podijeli

Sluzba_tame_grobPrva asocijacija na riječ 'tama' je nešto zlo, nešto loše... Istina, zlo je ono što se dogodilo s Gospodinom Isusom na Veliki petak. Umro je najveći Čovjek u povijesti čovječanstva. On koji je ljudima činio samo dobro. On koji nikada nije zla učinio niti mu usta prijevaru ili laž izustiše. On koji je za nas umro na križu. Otkupio je našu smrt svojom smrću.

S tim mislima sastali smo se jutros u župnoj crkvi kako bismo se kao zajednica pomolili uz Kristov grob.

Zajedno smo se našli na Službi tame. Ovaj liturgijski čin je kod nas gotovo nepoznat pa smo odlučili ove godine upriličiti ga u našoj župnoj crkvi. Uz dominikansku braću i sestre iz samostana Sv. Križa te župni zbor i župljane Službi tame nazočio je i naš biskup Mate Uzinić u pratnji mons. Petra Palića, don Marina Lučića, bogoslova Ante i sjemeništarca Matea. S nama su bili i dominikanski novaci iz samostana u Gradu.

Služba tame započela je znakom križa i zazivom 'Bože, u pomoć mi priteci! Gospodine, pohiti da mi pomogneš!' te himnom Službe čitanja. Slijedila su tri pjevana psalma (Ps 4, 16 i 24) koje su započinjali solisti, gospari Tomo Marinović i Joško Mikulić. Nakon otpjevanih psalama slušali smo dva čitanja. Prvo iz poslanice Hebrejima a drugo iz Drevne homilije na veliku i svetu subotu. Službu smo završili pjevanjem litanijskih prošnji iz dominikanske tradicije. Prošnje su uz pratnju zbora pjevali gospari Tomo Marinović i Joško Mikulić te fr. Mihael Mario i fr. Matijas. Nakon završne molitve koju je izmolio fr. Mihael razišli smo se u tišini.     

Dim lights