Podijeli

prvopricesnik_2012Sedam mjeseci naši mali župljani pripremali su se za svoju prvu ispovijed i pričest. U subotu, dan prije Prve Pričesti po prvi put su pristupili sakramentu svete ispovijedi, zajedno sa svojim roditeljima te na taj način svoje srce i dušu učinili spremnim za susret s Gospodinom pod prilikom kruha. Njih 48 (troje ih je odgodilo Prvu Pričest zbog vodenih kozica - varičela) došli su u 8.30 sati u župnu crkvu Sv. Križa kako bi se smirili, koncentrirali i pripremili za euharistijsko slavlje koje je počelo u 9 sati.

Prvopričesnici su s bijelim ružama u rukama u procesiji iz crkve ušli u samostanski klaustar gdje smo proslavili svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio je župnik fr. Mihael. Nakon znaka križa svoje recitacije izrekli su prvopričesnici Mario Marković i Lea Lučić. Prvo čitanje pročitala je prvopričesnica Ivia Ana Car. Psalam je otpjevala prvopričesnica Petra Bjeloš a drugo čitanje pročitao je gospar Dario Pavlović, otac prvopričesnika Kristijana Pavlovića. U prigodnoj homiliji župnik je objasnio važnost i ljepotu dana Prve Pričesti te je pozvao prvopričesnike da sada još više zavole Isusa koji njih neizmjerno voli i želi biti njihov prijatelj, želi biti prisutan u njihovim životima. Nakon homilije prvopričesnici su obnovili krsna obećanja koja su na dan njihova krštenja u njihovo ime dali roditelji. Potom su prvopričesnici (Marko Vareškić - krsna haljina i svijeća, Deša Radović - evanđelje, Marijan Pandža - hostije, Nika Vuličević - vino, Vlaho Capurso - voda i Ana Čondrić - cvijeće) prinijeli darove a molitvu vjernika čitali su Božan Antonio i Adriana Marinović. Za vrijeme prikazanja prinesenih darova prvopričesnica Ana Ljubičić pjevala je pjesmu 'Danas'. Neposredno prije pričesti svoje recitacije izrekli su Antonija Makljenović, Petra Koštro i Lea Lučić. Vidno uzbuđeni prije primanja Tijela Kristova jedno po jedno pristupali su župniku i blagovali Kruh nebeski - Isusa pod prilikom kruha. Nakon što su se svi prvopričesnici pričestili prvopričesnica Leona Miletić otpjevala je pjesmu 'Ljubav je pronašla put' a svoje recitacije izrekle su Nina Pehar, Petra Ramić i Nika Sebastijan. Po završetku svete mise zajedno smo se uslikali a svi ovogodišnji prvopričesnici dobili su uspomenu na Prvu Pričest i prigodne darove.  

I za kraj još nešto lijepo. Navečer, na dan Prve Pričesti, jedan prvopričesnik iz naše župe reče svojoj majci nakon što su ispratili goste koji su se došli s njima proveseliti za obiteljskim stolom: 'Mama, reći ću ti nešto al' mi se nemoj smijati. Znaš, kad sam danas primio Isusa imao sam osjećaj kao da sam do sada imao samo pola srca a sada je nekako cijelo, puno...kao da sam do sada imao samo jednu nogu a sada imam obje.' Dao Bog da svi naši ovogodišnji prvopričesnici shvate da smo bez Boga duhovni siromasi i da naša srca nisu cijela ako u njima nema Boga.