Ocjena: / 2
LošeOdlično 

Podijeli

Mješoviti pjevački zbor naše Župe boravio je u Sarajevu od 16. do 18. studenog 2012. 

Središnji dio putovanja našeg Zbora bilo je liturgijsko pjevanje na nedjeljnoj svetoj misi u sarajevskoj katedrali.sarajevo135_tmb

Sarajevska katedrala posvećena je Srcu Isusovu, a njena gradnja započela je 1884. godine i dovršena 1889.   Katedrala je izvedena u stilu rane gotike, a njen arhitekt Josip pl. Vancaš se, kako izgleda, poveo za crkvom Notre Dame u Dijonu odnosno prvenstveno njenin tvrdim i vrlo škrtim arhitektonskim ukrasima.

Katedrala je izgrađena za vrijeme nadbiskupa Josipa Stadlera.  Prema onome što se moglo vidjeti i čuti, nadbiskup Stadler  očito je bio osoba potpune  posvećenosti Kristu i Crkvi ali i erudit i vizionar. Odmah po ulazu u katedralu , na lijevoj strani, uočit ćete grob nadbiskupa Stadlera na kojem se mole brojni vjernici ali i na kojem ostavljaju svoje zahvale za uslišane molitve.   Na njegovu grobu, molio je i papa Ivan Pavao II. prigodom posjeta Bosni i Hercegovini, a pokrenut je postupak da ga se proglasi blaženim i svetim.

Kako se većina vjernika koji su prisustvovali svetoj misi zadržala u crkvi i nakon izlazne pjesme, Zbor je dodatno otpjevao skladbu Siđi k nama autora Kreša Magdića, a nakon toga još dvije pjesme na skalinima sarajevske katedrale.

Ovom prigodom, tijekom svete mise, Zbor je na orguljama pratio bogoslov Vlado Vrebac. Nakon posjete župnom uredu članovima  Zbora pružila se mogućnost posjetiti bogosloviju koja je smještena u obližnjoj zgradi i s koje se pruža prekrasan pogled na Sarajevo. Zahvaljući  domaćinima pjevači su mogli ući i u crkvu posvećenu svetima Ćirilu i Metodu koja je sastavni dio zgrade bogoslovije, a u kojoj se inače redovito ne održavaju svete mise. Ovaj posjet sarajevskoj katedrali i bogosloviji zabilježen je i na Radiju Marija koji je snimao pojedine dpjelove svete mise na kojoj je Zbor sudjelovao, a izjavu za Radio Mariju dala je i predsjednica Zbora gđa Nela Mihović. 

sarajevo133

Članovi Zbora obišli su i ostale sarajevske kulturne znamenitosti  u pratnji profesora Leonarda Valente od kojeg su imali priliku čuti i  ključne povijesne podatke o Sarajevu.

Zadovoljni putovanjem i druženjem tijekom tri dana, pjevači i njihovi gosti vratili su se u Dubrovniku u nedjelju u večernjim satima pripremni za nastavak redovitih tjednih proba i obilježavanje blagdana Svete Cecilije – zaštitnice crkvene glazbe koju slavimo u četvrtak, 22. studenog.