Ocjena: / 3
LošeOdlično 

Podijeli

naslov_12032013

S obzirom da je apostolska stolica u Rimu ostala prazna nakon odreknuća pape Benedikta XVI. od službe rimskog biskupa, odlučili smo dati duhovnu potporu kardinalima u izboru novog petrovog nasljednika. Odmah smo se uključili u Biskupijsku molitvenu mrežu potpore kardinalima izbornicima koja se molila neprestano od početka konklava do izbora novog pape. Svatko je preuzimao na sebe obvezu molitve tijekom pola sata u određeno vrijeme tako da se pokrije cijeli dan. Članovi naše Molitvene zajednice „Dva Srca“ koji imaju na taj način organiziranu svakodnevnu molitvenu uru pruzeli su obvezu moliti na tu nakanu. Na taj su način organizatori biskupijske molitvene mreže  imali u startu pokrivenu svaku molitvenu uru.

Pored ovoga, naša je župa organizirala 24-satno klanjanje i prikazala ga za izbor rimskog prvosvećenika „da svetošću Bogu ugodi, a svome narodu koristi“. Presveti sakramenat je dan uoči konklava (ponedjeljak, 11. ožujka) izložio župnik fr. Mihael M. Tolj nakon sv. Mise u 18 sati. Prvu uru klanjanja uz prepunu crkvu vodio je fr. Ante Kovačević, a pjevao je zbor Molitvene zajednice „Dva Srca“. Tijekom cjelonoćnog i cjelodnevnog klanjanja Presveti sakramenat je pohodilo oko 500 vjernika. Završnu zajedničku uru klanjanja u utorak od 17-18 sati predvodio je fr. Mihael uz asistenciju dominikanskih novaka (fr. Dario Pavlinović, fr. Mihovil Mario Žuljević-Mikas, fr. Tonći Prizmić, fr. Mato Ivančević i fr. Stanko Pandžić).

Ovim činom željeli smo posvijestiti zajedništvo vjernika koje postoji u Katoličkoj Crkvi, povezati se u molitvi s cijelom Crkvom na istu nakanu i tako zajedno zamoliti Gospodina da nam da Papu koji je po njegovoj volji. Na to nas je još više potakla činjenica da je jedan papa, bl. Ivan Pavao II., posjetio Dubrovnik i slavio u našoj župi sv. Misu pred oko 60.000 vjernika u gruškoj luci.

Papa_Franjo1
Kada smo u srijedu 13. ožujka čuli riječi kardinala Jean-Louisa Taurana: „Annuntio vobis gaudium magnum:Habemus Papam! Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum, Dominum Jorge Mario, Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Bergoglio, qui sibi nomen imposuit Franciscum“ i vidjeli prvo obraćanje pape Franje vjernicima na trgu sv. Petra, osjetili smo da je Gospodin uslišio naše molitve.