Ocjena: / 95
LošeOdlično 

Podijeli


 Zbor_1

O crkvenom pjevanju

Sveto pismo nam na više od tri stotine mjesta govori o pjesmi i pjevanju. I gotovo uvijek je to pjesma u čast Gospodinu, poziv da Mu se pjeva i na taj Ga način slavi. To biblijsko pjevanje je izričaj ljubavi prema Stvoritelju svega stvorenoga, Njegovoj ljubavi, Njegovoj slavi. Svi pjevaju slavu svome Stvoritelju: nebo i zemlja, anđeli i ljudi i sva stvorenja na nebu i na zemlji. Tako bijaše u "početku", tako će biti kroz svu vječnost.

Svaka kršćanska liturgija i ostale pobožnosti od prvih početaka Kristove Crkve obilježene su i prožete pjevanjem. Liturgija je sama po sebi velebna pjesan Svevišnjem. Zato i naše pjevanje u liturgiji zauzima tako odlično mjesto. Na taj se način i mi pridružujemo zborovima anđela i svetih i svim stvorovima koji spjevaju Slavu svome Gospodinu. Takvo pjevanje njeguju crkveni zborovi diljem katoličkog svijeta.

Sveti Augustin donosi nam u svojim govorima uzvišenu besjedu o pjevanju. Evo nekoliko ulomaka iz tih govora: "Pjevajte Gospodinu pjesmu novu i u zboru pobožnika hvalu njegovu!"

"Potaknuti smo da pjevamo Gospodinu pjesmu novu. Novi čovjek poznaje novu pjesmu. Pjesma je izraz veselja, a ako pomnije promotrimo ona je izraz ljubavi. Tko, dakle, zna ljubiti novi život, zna pjevati novu pjesmu. Daje, dakle, to novi život, podsjeća nas nova pjesma. Jednome kraljevstvu pripada sve, i novi čovjek i nova pjesma i novi savez. Stoga će novi čovjek pjevati novu pjesmu i pripadat će novom savezu... Braćo, sinci, katolički rode, sveto i višnje sjeme, vi u Kristu nanovo rođeni i odozgor preporođeni, čujte me, još bolje, čujte od mene riječi: Pjevajte Gospodinu pjesmu novu. Veliš, evo pjevam.Pjevaš, iz sveg srca pjevaš. Čujem te. Ali nek svjedočanstvo života ne bude protivno svjedočanstvu riječi.

Pjevajte glasom, pjevajte srcem, pjevajte ustima, pjevajte svojim ponašanjem: Pjevajte Gospodinu pjesmu novu. Tražite li hvale? Hvala je njegova u zboru pobožnika. Hvala koju treba pjevati jest sam pjevač. Želite li hvalu iskazati Bogu? Vi sami budite ono što govorite. Njegova ste hvala ako dobro živite" (Iz Govora 34). Pjevajmo, dakle, i sada braćo, iako ne u radosnom spokoju, nego za predah u trudu. Pjevaj kako to običavaju putnici: pjevaj i putuj, pjevajući se tješi u trudu, a ne odaj se lijenosti - pjevaj i putuj.Što znači: putuj? Napreduj, napreduj u dobru.Ima ih, po Apostolu, koji napreduju u zlu. Ti, ako napreduješ, putuj, ali napreduj u dobru, napreduj u pravoj vjeri, u dobrom vladanju - pjevaj i putuj" (Iz Govora 256).

Možemo li zamisliti kako je sv. Augustin pjevao i putovao? Pogledajte ga gdje je, pjevajući i putujući, stigao! Kako li tek sada pjeva kad više ne treba putovati kroz napore i trudove! U vječnoj Slavi, uz svog Gospodina! Mješoviti pjevački zbor dominikanskog samostana i župe Svetog Križa u Gružu pjeva i putuje. Na tom putovanju snimio je ovaj rukovet pjesama u čast Gospodinu uživajući u pjevanju i nudi ih i vama. Pridružite im se! I vi s njima slavite svoga Gospodina. Napredujući u Vjeri, Nadi i Ljubavi, pjevajte - i putujte!


O Mješovitom pjevačkom zboru 'Sveti Križ'

Kroniku gruškog Zbora Svetog Križa sa sigurnošću možemo pratiti od tridesetih godina prošlog stoljeća pa do naših dana. Za vjerovati je da je i prije toga bilo vjernika zaljubljenih u crkvenu glazbu i duhovno vezanih uz malu grušku crkvu posvećenu Svetom Križu, ali mješoviti, četveroglasni zbor možemo pratiti posljednjih pedesetak godina. Tehnologija i okolnosti prošlih vremena nisu davale mogućnosti zabilježbe njihovih glazbenih ostvarenja, a o njima danas svjedoči samo pokoja stara fotografija na zidu dvorane za pjevače, sjećanje starijih članova i notni zapisi pokojnih patera Zlatana Plenkovića i Jordana Kuničića - svećenika i vrsnih glazbenika, koji su bili skladatelji ili tekstopisci, orguljaši, promotori i dirigenti tadašnjeg Zbora Svetog Križa. A kako je danas? Kako je posljednjih dvadesetak godina u Zboru Svetog Križa?

Zbor_5

Četveroglasni Zbor sastavljen je od trideset do četrdeset pjevača amatera, koje od 1993. godine vodi Marija Brčić, profesorica glazbe. Pored članova današnjeg sastava, u Zboru je pjevalo još barem toliko pjevača kao i nekoliko časnih sestara-orguljašica, koje su i uvježbavale pjevače: sestra Pia, Cecilija, Jasna, Danica, te pater Milan Šesnić orguljaš i dirigent.

Zbor_2

Svi zajedno, našu ljubav prema glazbi podarili smo Bogu na slavu.

Kada bismo zbrojili sve naše susrete, probe, euharistijska slavlja i koncertne nastupe tijekom godine, došli bismo do ugodne spoznaje da smo zajedno gotovo svaki drugi dan u godini, da je svaki naš susret glazba i glazbena molitva. Sto pedeset do sto šezdeset puta u godini zajedno pjevajući molimo, i moleći pjevamo. Naš glazbeni repertoar je različit: pučki napjevi i lako pamtljive skladbe, skladbe poznatih domaćih i stranih skladatelja, izvorne melodije i tekstovi, pjesme nastale kombinacijom pjevnih melodija i osjećaja tekstopisca, za svako razdoblje liturgijske godine i prilagođeno svakom nedjeljnom i blagdanskom misnom čitanju i Evanđelju.

Zbor_3

Snimili smo nosač zvuka kako bi naše svesrdno hvaljenje Boga uglazbljenom molitvom ostalo zabilježeno i poslužilo slušatelju kao poticaj na razmišljanje, skladanje, pisanje ili, pak, samo kao želja da se pridruži ovom ili nekom drugom crkvenom pjevačkom zboruOd tristotinjak skladbi u našem zborskom arhivu, brižljivo evidentiranih trudom našeg tajnika Boža, odabrali smo dvadeset kroz razdoblja crkvene godine i odlučili zabilježiti naše skromno glazbeno umijeće.

Zbor_4

Primarna uloga zbora je pjevanje na nedjeljnim svetim Misama, a uz to zbor sudjeluje na mnogim susretima koji se održavaju u našoj biskupiji. Tako  već godinama sudjelujemo na velikom Božićnom koncertu u organizaciji Dubrovačke biskupije u crkvi sv. Ignacija. Ovog Božića je zbor nastupao i na velikom Božićnom koncertu u suradnji sa zborom Libertas. Već 20 godina zbor održava Božićni koncert u svojoj župi, u crkvi Sv. Križa. Sudjelovali smo  na Danima kršćanske kulture 2008, 2009,2010. i 2011. U studenom 2010. godine zbor je pjevao na promociji knjige fra Bernardina sokola u crkvi Male braće.

Zbor_6

Do sada zbor je putovao na Trsat, Mariju Bistricu, Zagreb, Požegu, Vukovar, Đakovo, Orebić, Slano, Gruda, Korčula, Tivat, Međugorje, Rim, Prag.

Svake godine sudjelujemo u proslavi Feste sv. Vlaha, redovito pjevamo u bolničkoj kapelici za blagdan Gospe od zdravlja i Gospe Lurdske. Nastupali smo i za pomoć djeci s Downovim sindromom.


ČLANOVI MJEŠOVITOG PJEVAČKOG ZBORA „SVETI KRIŽ“


1. prof. Marija BRČIĆ, zborovođa 
   2. Tomislav MARINOVIĆ                    17. Tea AGOSTINI-JERINIĆ
   3. Tonči RADOVAN   18. Jana KRESIĆ
   4. Vladimir ZONKA   19. Marjeta BJELOKOSIĆ
   5. Eduard PETRIĆ   20. Katica ZANONI
   6. Božo RUDENJAK   21. Katija SURJAN
   7. Josip MIKULIĆ   22. Mirjana MIHOVIĆ
   8. Lidija STAMORAN   23. Nela MIHOVIĆ
   9. Dinka BUTIGAN   24. Magdalena KOBILIĆ
  10. Merica ĐIKOVIĆ   25. Ana PERUŠINA
  11. Jelica BRČIĆ   26. Đorđina SAULAN
  12. Marija IVANIŠ   27. Adriana DUŽDEVIĆ
  13. Kristina RUDENJAK   28. Dasen JASPRICA
  14. Lana RUDENJAK   29. Tea TEVŠIĆ
  15. Ana BJELOŠ   30. Đuro SINDIK
  16. Ivana LUJAK   31. Maja VODOPIĆNosač zvuka 'Bogu na slavu' 

Snimljen u crkvi Svetog Križa, Gruž, Dubrovnik, 2005./2006. godina

CD_naslov CD_popis_pjesama

Naslovnica: Raspelo, oltar župne crkve Svetog Križa

Izdavač: Pjevački zbor Župe Svetog Križa, Gruž, Dubrovnik

Glazbeni producent: Marija Brčić i Mario Polzer

Poslušajte:

Nebesa silna pjevaju

Pozdrav Svetom Križu