Podijeli

vbBlagoslovom ognja, pripravljanjem i paljenjem uskrsne svijeće započeli smo svečane obrede vazmenog bdjenja u našoj Župi sv. Križa u subotu, 23. travnja u 23 sata, koje je predvodio fr. Mihael Mario Tolj, župnik u asistenciji fr. Matijasa i trinaestorice ministranata. Nakon ophoda s uskrsnom svijećom, koja je simbol uskrslog Krista, u potpuno mračnu crkvu fr. Matijas je otpjevao Vazmeni hvalospjev - 'Exultet', u kojem se poziva nebo, zemlju i svu Crkvu da se raduje ove noći kad se 'nebesko sa zemaljskim, božansko s ljudskim povezuje'.


Uslijedila je služba riječi sa sedam čitanja iz Staroga zavjeta. Neposredno prije poslanice Rimljanima fr. Mihael je zapjevao Slavu i tada su ponovno zazvonila zvona u crkvi i upaljena su svijetla u unutrašnjosti crkve. Služba riječi završila je evanđeljem i prigodnom homilijom koju je održao fr. Matijas.

Uslijedila je krsna služba s pjevanim litanijama. Tijekom krsne službe župnik je blagoslovio vodu nakon čega smo obnovili svoja krsna obećanja.

Uslijedio je vrhunac Vazmenog bdjenja - euharistijska služba jer očituje njegovo pravo značenje: s Kristom prijeći iz smrti u život.

Na samom kraju Vazmenog bdjenja župnik je svim okupljenim vjernicima i njihovim ukućanima poželio sretan Uskrs. Nakon svečanog blagoslova vjernici su polagano napuštali župnu crkvu, međusobno si čestitajući blagdan Isusova uskrsnuća.

Vazmeno bdijenje, kao i obrede Velikog četvrtka i Velikog petka, svojim pjevanjem je uzveličao zbor Župe Sv. Križa pod ravnanjem gđe. Marije Brčić.  


Dim lights